Wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych i zdrowie dziecka jest naszym priorytetem, dlatego w Krainie Czarów skupiamy się na przyzwyczajaniu dzieci do dokonywania zdrowych wyborów.
Nasze menu jest zbilansowane i dostosowane do dziennych potrzeb młodego organizmu, a codzienne posiłki są komponowane tak, aby zapewnić dzieciom energię na cały dzień i przywrócić równowagę na poziomie ciała i umysłu. Naszym Podopiecznym zapewniamy pełnowartościowe posiłki, pozbawione chemicznych dodatków i dostosowane do pory roku.
Skupiamy się na nauczaniu jak dokonywać zdrowych wyborów każdego dnia.
- Unikamy cukru
- Gotujemy na parze
- Preferujemy żywność mało przetworzoną
- Unikamy niezdrowych tłuszczów
- Uczymy jeść zdrowo i smacznie
- Preferujemy warzywa, owoce, kasze i ryby
Zapisy
Przykładowy jadłospis
Poniedziałek
- Śniadanie: Jaglanka z pieczonym jabłkiem i cynamonem
- Obiad 1: Zupa dyniowa z nutką kokosową
- Obiad 2: Gulasz drobiowy, kasza gryczana, ogórek kiszony / gulasz wegetariański, kasza gryczana, ogórek kiszony
- Podwieczorek: Bułeczki z warzywami
Wtorek
- Śniadanie: Chleb razowy z serem i szynką, masło, marchewka
- Obiad 1: Zupa jarzynowa z brukselką
- Obiad 2: Kotlety z ciecierzycy, puree ziemniaczane, buraczki
- Podwieczorek: Sałatka owocowa
Środa
- Śniadanie: Pasta z kalafiora, chleb razowy, masło, ogórek
- Obiad 1: Zupa pomidorowa z ryżem
- Obiad 2: Filety z kurczaka, puree dyniowe, surówka z białej kapusty z zieloną pietruszką / kotlety sojowe, puree z dyni, surówka z białej kapusty z zieloną pietruszką
- Podwieczorek: Jabłecznik z lnem
Czwartek
- Śniadanie: Jajecznica, chleb, masło, rzodkiewka do chrupania
- Obiad 1: Zupa brokułowa z makaronem
- Obiad 2: Pulpety rybne w sosie koperkowym, puree ziemniaczane i marchewka na maślanym sosie / kotlety z kalafiora, puree z zielonego groszku, surówka z białej kapusty
- Podwieczorek: Ciasto bananowe z żurawiną
Piątek
- Śniadanie: Jogurt z owocami i domową granolą
- Obiad 1: Zupa krem marchewkowa z soczewicą, kurkumą i grzankami
- Obiad 2: Kaszotto buraczkowe z pęczakiem i pestkami dyni
- Podwieczorek: Kisiel z rokitnika